به مناسبت 59 ساله شدن ابراهیم حاتمی کیا، کارنامه این کارگردان بهنام کشورمان را مرور می کنیم.
به گزارش آیفیلم، ابراهیم حاتمی کیا یکم مهرماه ۱۳۴۰ در یک خانواده آذری در تهران متولد شد. باورها و اعتقادات مذهبی خانواده مانع از تماشای تلویزیون و راهیابی وی به سینما میشد.
آزادی دوران جوانی و مصادف شدن با انقلاب اسلامی دو عاملی بود که او را به سوی سینما سوق داد. او فعالیتهای سینماییاش را از سال ۱۳۵۹ با نوشتن فیلمنامه و کارگردانی فیلمهای کوتاه در فضای جبهه و جنگ آغاز کرد.
ابراهیم حاتمی کیا جزء آن دسته از کارگردانانی است که با ساخت فیلم های مختلف خود، حاشیه های زیادی را به وجود می آورد. هر فیلم حاتمی کیا معانی و مفهومی در جامعه و مسائل پشت پرده دارد که باعث شده است ابراهیم حاتمی کیا به یکی از چهره های خاص در صنعت فیلمسازی ایران تبدیل شود.
حاتمی کیا در سال ۱۳۶۴ نخستین فیلم بلند خود را به نام «هویت» برای شبکه دوم سیما ساخت. هویت به مسائل اجتماعی روز آن زمان و جریانات پر تب و تاب سیاسی سالهای اولیه انقلاب میپرداخت و می کوشید تصویری واقع گرایانه از گرایشات سیاسی آن دوران پرآشوب ارائه دهد.
وی در دومین تجربه سینمایی خود فیلم «دیدهبان» را ساخت. اغلب علاقهمندان به سینما و منتقدان، «از کرخه تا راین» را بهترین فیلم حاتمی کیا میدانند. فیلمی که به زیبایی به تبعات جنگ از زوایای مختلف میپردازد.
«از کرخه تا راین» محصول ۱۳۷۱ به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا است که به سرنوشت قربانیان بمب های شیمیایی در جنگ تحمیلی می پردازد. از بازیگران این فیلم می توان علی دهکردی و هما روستا را نام برد. همچنین موسیقی ماندگار این فیلم از آثار مجید انتظامی است که نظیر آن در هیچ فیلم سینمایی دیگر به گوش نمیرسد. رفته رفته فیلم هایی نظیر روبان قرمز، برج مینو و آژانس شیشه ای توسط این کارگردان نام آشنا روی پرده سینماها رفت و رسماً ابراهیم حاتمی کیا را تبدیل به یک چهره شاخص و منحصربه فرد در سینمای ایران کرد.
جایزه ویژه هیئت داوران هفتمین جشنواره فیلم فجر؛ دیدهبان
دیپلم افتخار در هشتمین جشنواره فیلم فجر؛ مهاجر
سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه و بهترین کارگردانی برای فیلم آژانس شیشهای در جشنواره فجر شانزدهم
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی برای فیلم روبان قرمز در بخش سینمای بینالملل جشنواره فجر هفدهم
سیمرغ بلورین بهترین فیلم و دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه برای فیلم به نام پدر در جشنواره فجر بیست و چهارم
سیمرغ بلورین بهترین فیلم در بخش سینمای آسیای جشنواره فجر برای فیلم به نام پدر
تندیس جشن خانه سینما، دوره دوم، در رشته بهترین کارگردانی برای فیلم آژانس شیشهای
تندیس جشن خانه سینما، دوره ششم، در رشته بهترین کارگردانی برای فیلم ارتفاع پست
«به رنگ ارغوان» ابراهیم حاتمیکیا سیمرغ بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و سیمرغ مردمی بیستو هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی در سیودومین جشنواره فیلم فجر برای فیلم «چ» - ۱۳۹۲
به وقت شام، ۱۳۹۶
چ، ۱۳۹2
گزارش یک جشن، ۱۳۸۹
دعوت، ۱۳۸۷
به نام پدر، ۱۳۸۴
به رنگ ارغوان، ۱۳۸۳
ارتفاع پست، ۱۳۸۰
روبان قرمز، ۱۳۷۷
آژانس شیشهای، ۱۳۷۶
برج مینو، ۱۳۷۴
بوی پیراهن یوسف، ۱۳۷۴
خاکستر سبز، ۱۳۷۲
از کرخه تا راین، ۱۳۷۱
وصل نیکان، ۱۳۷۰
مهاجر، ۱۳۶۸
دیده بان، ۱۳۶۷
هویت، ۱۳۶۴
جدای از فیلم های ذکر شده، ابراهیم حاتمی کیا دو سریال تلویزیونی بنام های “حلقه سبز” محصول ۱۳۸۶ و “خاک سرخ” محصول ۱۳۸۱ را در کارنامه درخشان خود دارد.
بیشتر بخوانید:
حاتمی کیا: فیلمسازان ما خیلی ساده شده اند
ابراهیم حاتمیکیا از دغدغههای نسل جوان گفت
حاتمیکیا: سینمای ایران به شدت فقیر و تنبل است
ب س/ ا ز